För några veckor sedan var jag på loppis och hittade några riktigt fina fynd. Bland annat hittade jag en tallrikshylla i en ful dalablå färg men oj vad den har potential att bli superfin. Jag kommer skrapa och slipa den för att sen måla den i linoljefärg. Jag har valt en färg som heter kimgrå som kommer passa bra med tapeten jag har i köket. När den väl kommit upp på väggen tänkte jag börja kika på vad för sorts assietter och tallrikar jag ska ha i den.

Det känns självklart att det måste vara något snyggt med en modern design som inte är för gammaldags och tråkigt. Jag hittade flera assietter hos Oscar & Clothilde som jag gillade jättemycket. Motiv som skalbaggar, muffins, nyckelpigor, fiskar, hundar och grodor i en design som känns djärv och modern. Jag tror att de skulle matcha mitt kök bra. Jag tänkte att jag ska köpa en assiett i månaden så har jag en liten samling bara på sex månader. Sen kan man fortsätta samlingen när man är på loppisar eller antikbutiker.

För jag gillar att blanda nytt och gammalt men att det ändå finns en röd tråd som håller ihop hela konceptet. För den här hyllan har jag köket som gemensam nämnare så assietter med motiv från kök ska jag leta efter till sommaren. Sen är ju själva tallriken i sig en koppling till köksmiljön, eftersom porslin hör hemma i köket, men det vore också kul med några oväntade kopplingar på fler nivåer.

En tallrikshylla har jag spanat efter länge men inte hittat någon i rätt storlek. Den måste rymmas exakt i utrymmet mellan ett stort skåp och en hörnvägg. Helst vill jag ha lite ytan mellan väggen och tallrikshyllan så att det inte blir för kompakt och inträngd känsla. Med denna hylla har jag precis de måtten jag ville ha så därför kunde jag tänka mig att lägga lite jobb på att få den lika snygg som den är i min målbild. Att jobba med linoljefärg känns också spännande för resultat blir alltid så fint när materialet får komma till liv med en så fin färgkonsistens. Det blir annorlunda med linoljefärg, så är det bara.

Det blir en helt annan kvalité och om man som jag har ett allmogekök så har man nästan inga alternativ än just linoljefärg då det är det som passar bäst till rummets ålder och historia. Jag tycker det är viktigt att vara så noggrann som möjligt och så respektfull som möjligt mot husets historia och själ. Man kan inte kompromissa för mycket eller på fel ställen. Vi har valt ett riktigt trägolv med extra breda tiljor, det är en sån sak som gör skillnad på riktigt. Andra detaljer kan vara lysknappar i retrostil eller fotogenlampor över bordet.

Det är flera sådana saker som gör helheten. Sen kan det finnas saker man måste kompromissa med för att få en modern livstil men bara man ser upp och inte genar i fel kurvor. En snygg tallrikshylla för assietter är en sådan inredningspryl som blir pricken över i:et i mitt kök.